Atenție la vânzătorii de leacuri! Fake news în era Covidului

Știm că pe internet există informații false. Știm și că se transmit, cu precădere pe Facebook și WhatsApp. Sunt o plăcere vinovată și nu putem scăpa de ele, de multe ori reflexul acesta fiind folosit în scop de satiră. Există și o latură negativă, grosolană și oportunistă în acest sens, există impostori care încearcă să facă bani de pe urma disperării oamenilor.

Avem un creier cam ciudat, care dorește să-și reconfirme preconcepțiile legate de anumite subiecte, iar până și celui mai inteligent dintre noi i-a clipit măcar o dată beculețul conspiraționist. Este un mecanism extrem de simplu, care invită zvonistica în casele noastre. Dacă ați citit Sapiens al lui Harari, veți ști despre teoria lui, cum că Homo Sapiens a evoluat tocmai datorită capacității sale de bârfă, ceea ce i-a permis să se organizeze în grupuri mari. Zvonul, bârfa au fost elemente critice de evoluție pentru oameni.

Zilnic, pe rețelele sociale, se transmit informații false. Ultima pe care am văzut-o, spre exemplu, este a unui impostor care vindea un leac homeopatic împotriva Coronavirusului. Este, evident, o mizerie. În primul rând, vorbim despre medicină homeopată, adica ar fi la fel de simplu să fac ceva din morcovi rași „leacul” pentru cancer. În al doilea rând, în ciuda tuturor documentelor care s-au viralizat, inclusiv de la Institutul Balș, trebuie să înțelegem că tratamentele sunt doar propuse de specialiști, pe baza unei comunicări internaționale pe temă. NU EXISTĂ ASTĂZI, PE 20 MARTIE, UN VACCIN ÎMPOTRIVA CORONAVIRUS. Există doar teste, încercări de a stăvili tăvălugul. Să iei acum orice medicament cu titlu preventiv fără recomandarea medicului nu te protejează de Coronavirus și este o prostie, din perspectiva bunului simț, nu doar a medicinei.

Un articol scris pe site-ul leapsadesanatate.ro detaliză cazul impostorului, vă invit să-l citiți aici. Ca idee, omul a fost raportat până-n prasele pe Facebook și profilul a fost restricționat. Nu este singurul, sunt grupuri întregi care discută despre cum ne putem trata de acasă împotriva Covid-19, de fapt sugerând să ignorăm sfaturile medicilor și comunicările oficiale. Disperarea poate face multe lucruri și abia suntem la începutul acestei nebunii, dar bunul simț nu trebuie să dispară.

-MD

Comentează