„Am întrebat 100 de români”

Am întrebat 100 de români. Mă rog, n-am făcut asta, dar am lansat o provocare pe o rețea de socializare: dacă ar fi să rămâi blocat cu proviziile pe care le ai acum în casă, care ar fi ultima chestie mâncată? 

Sunt bucătar și curioasă din fire, așa că îmi cumpăr tot felul de năstrușnicii să înțeleg ce mai mănâncă lumea. Am supe instant, conserve, produse congelate, murături pe care le cumpăr să le gust și de multe ori uit de ele într-un colț de cămară. Așa am dat azi de un pachet de meduze la saramură, de la magazinul chinezesc, și m-am gandit că încă nu-mi vine să dau iama în ele, dar într-o izolare totală, aș ajunge și acolo. 

Ce-am aflat de pe urma acestui mic sondaj:

  • Există oameni care ar păstra ce-i mai bun pentru final

Ai și tu prietenul ăla care mănâncă farfuria de la coadă, mai întâi partea neapetisantă, pentru a încheia cu componenta care-i lasă cel mai plăcut gust în gură. 

Ciocolata a fost menționată în mai multe rânduri ca „ultimă dorință”. E mai degrabă wishful thinking. Nu știu dacă puși în fața unei asemenea perspective, consumatorii de tipul acesta vor putea să își susțină obiceiurile pe termen nedefinit. E nevoie de mai multă cercetare pe acest subiect. 

  • Animalele de companie sunt indexate ca provizii pentru o bună parte din respondenți

Vești proaste pentru „șmufi”. Oricâte like-uri ne-ar aduce postările cu prietenul blănos, în caz de necesitate, mulți dintre noi și-ar consuma animalul de companie. În ordinea preferințelor, pisicile ocupă primul loc. Pe de altă parte, știi că în aceeași  situație, pisica ta ar gândi la fel, așa că dilema e mai puțin morală. Pentru posesorii de câini am un singur mesaj: who’s a bad human?! 

  • Există o aversiune puternică față de legumele verzi

Mazăre, fasole verde, broccoli, gulie – suflete neînțelese în această luptă injustă.

  • Există suficientă zacusă în cămările românilor pentru a supraviețui unui război nuclear

De fapt, pentru mulți, zacusca ar fi și prima și ultima chestie consumată. Nu e doar o problemă de principiu, ci de cantitate. 

  • Canibalismul nu a fost complet eradicat

După o lungă perioadă de izolare la domiciliu împreună cu familia, nu e deloc de mirare că unii respondenți se vor gândi să își mănânce copiii. Vorba „stai locului, că te mănânc!” capătă conotații mult mai sumbre. 

Nevestele sunt pe locul 2 în topul preferințelor canibalilor. Majoritatea rețetelor implică marinarea în vin roșu și condimente.

  • Vinul este aliment

Vinul nu este enumerat doar ca ingredient esențial pentru „soție fragedă la cuptor”, dar e și un element de bază în alimentația românilor. N-am adunat încă suficiente date despre bere. Vă vom ține la curent.

  • Leguminoasele – linte, năut – nu sunt chiar „drăguțele” bărbaților

Chiar dacă gagicile se dau în vânt după humus, se pare că partenerii lor de viață nu le împărtășesc pasiunea. Se știe, fetele vor shopping, băieții fotbal – și așa viața în izolare e plină de tensiune și conflicte. E bine că măcar leguminoasele nu vor fi „mărul discordiei”.

  • Chiar dacă rafturile cu conserve au fost primele care s-au golit, ele rămân la coada lanțului trofic

Nu dispera, tu, pateu; tu, terină; tu, quinoa fiarta la abur — va veni și vremea voastră!

(un fel de sondaj si un text de Ileana Braniște)

Comentează