În vremuri de pandemie, fumătorii sunt mai expuși dezinformării

Ne pare rău că stricăm consensul general, însă, conform unui studiu pe care îl puteți găsi chiar și pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății, „Fumatul nu este asociat cu formele grave de COVID-19”.

Campaniile anti-fumat zburdă libere pe internet, grotesc de zglobii în aceste vremuri tragice, pofitând de atenția pe care oamenii o acordă oricărei informații legate de coronavirus ca să prolifereze mesaje false de genul „Fumătorii se îmbolnăvesc mai ușor de Covid19” sau „Fumătorii fac forme mai severe de Covid19”.

Ei bine, în mod surprinzător până și pentru noi, fumătorii, obișnuiți deja să fim ciuca bătăii în orice discuție pe teme medicale, studiile făcute special pe acest subiect, Covid19, relevă un fapt care îi miră inclusiv pe medicii care au studiat problema: coronavirus nu vânează fumători. El terorizează fără discriminare – fumători și nefumători la grămadă.

Studiile cu pricina, pe care le-am găsit cu ajutorul site-ului Organizației Mondiale a Sănătății, secțiunea „Global research on coronavirus disease (COVID-19)”, sunt:

„Active smoking is not associated with severity of coronavirus disease 2019 (COVID-19)” de Giuseppe Lippia, Brandon Michael Henry

„Cinci studii au fost incluse în meta-analiza noastră, cu un total de 1399 pacienți, dintre care 288 cu forme grave ale bolii. Nu a putut fi găsită nici o asociere semnificativă între fumat și formele grave de COVID-19”

și mai mult decât atât:

„Clinical characteristics of 140 patients infected with SARS‐CoV‐2 in Wuhan, China” de Jin-jin Zhang, Xiang Dong, Yi-yuan Cao, Ya-dong Yuan, Yi-bin Yang, You-qin Yan, Cezmi A. Akdi, Ya-dong Gao.

„Relația dintre fumat și infecția cu coronavirus nu este clară și cauza exactă a incidenței mai scăzute a bolii printre fumători e necunoscută. Chiar dacă studiul nostru a descoperit că fumătorii sunt mai puțin predispuși la infectarea cu SARS-CoV-2, situația se poate schimba.”

Prin urmare, sfatul nostru de fumători nu e să fumați în continuare (dacă vreți să vă lăsați, lăsați-vă) și nici să vă apucați de fumat, ci vă îndemnăm să verificați orice informație primiți.

2 thoughts on “În vremuri de pandemie, fumătorii sunt mai expuși dezinformării

Comentează